Logo PraktijkIJspeert
Praktijk IJspeert

Lid van NVA en NTV

NVA Logo

logoNTV

Inhoud laatste nieuwsbrief

Najaarsblues

Sommige mensen ervaren sombere gevoelens, als de bladeren vallen en het eerder donker wordt. Vanuit de theorie van de vijf elementen betreden we op dit moment de fase van het metaalelement (de herfst). Eén aspect daarvan is loslaten. We gaan over van de yange, actieve, warme en lichte tijd van het jaar, naar de yinne, koele tijd en daarbij hoort dan eigenlijk ook meer rust want er is meer ruimte om te slapen  vanwege het donker. Mensen die moeite hebben om daar weer balans in te vinden kunnen dit via acupunctuur bereiken. Via de punten en meridiaanbanen krijgt het proces van loslaten een duwtje waardoor dit proces niet meer vervelend aanvoelt maar is het oké. En dan kun je zelfs van de herfst genieten!

Pijnvrije acupunctuur

Wist u dat acupunctuur ook pijnloos kan? Via de Japanse methode, Toyohari genaamd, kan dat. Sinds  juni dit jaar ben ik gediplomeerd Toyohari acupuncturist en pas deze methode met succes toe. Al tijdens de behandeling is er verandering merkbaar, met name als er specifieke klachten, zoals bijvoorbeeld pijn, zijn. Anders dan bij de Chinese acupunctuur gaan de naalden bij de Toyohari behandeling niet of nauwelijks door de huid heen. Deze subtiele manier van behandelen is daarom toepasbaar zonder enige pijn. Vóór het behandelen worden de armen, benen en buik afgetast en de polsen gevoeld. Vanuit de ontstane diagnose wordt er gewerkt aan het totaal uitbalanceren van alle 12 meridianen.Tijdens de behandeling ligt u ontspannen op de tafel; sommigen vallen erbij in slaap. Als alle 12 meridianen goed op elkaar zijn afgesteld is er een optimale yin-yangbalans. Om de balans te bestendigen wordt er moxa gebruikt. Dit zijn, op de Japanse manier,  kleine rijstkorrelgrote plukjes fijngeperst bijvoetkruid. Deze kleine korreltjes worden kort op specifieke punten geplaatst, verwarmd en weer weggehaald. Ook kan de behandeling bestendigd worden door gebruik van massage, of magneetjes die op een bepaalde plek worden geplakt en daar enkele dagen blijven zitten. Omdat deze manier van behandelen zo zacht is, is deze ook erg geschikt voor kinderen. 

Genderspecifieke geneeskunde

Voor specialisten in  de reguliere geneeskunde wordt het ook steeds duidelijker dat mannen en vrouwen verschillende klachten kunnen hebben bij dezelfde diagnose, en verschillend kunnen  reageren op eenzelfde behandeling.  Een acupunctuur behandeling is altijd al maatwerk. Binnenkort bezoek ik een bijeenkomst van UMC Radboud over genderspecifieke geneeskunde om mijn steentje te kunnen bijdragen aan het maatwerk in de zorg. 

 

Praktijk IJspeert

Kamperdijklaan 1
6866 BP Heelsum

Tel. 06 - 43 97 54 52

ellenijspeert@xs4all.nl

logolong

 

TCMA-logo

Ga naar boven