Logo PraktijkIJspeert
Praktijk IJspeert

Lid van NVA en NTV

NVA Logo

logoNTV

Acupressuur bij hooikoorts: https://www.acupunctuur.nl/pages/acupressuur-bij-hooikoorts

Inhoud nieuwsbrief voorjaar 2019

Overgangsklachten m/v

Zowel vrouwen áls mannen komen allemaal aan de beurt als het gaat om het omschakelen van je hormoonsysteem naarmate we ouder worden. Denk aan libidoverlies,  stemmings-schommelingen, slapeloosheid, hoofdpijn en de bekende opvliegers. Bij vrouwen worden dit de specifieke overgangsklachten genoemd. De huisarts geeft vaak aan dat “dit er nou eenmaal bij hoort”. Maar er is wél wat aan te doen, om de klachten te verminderen  zonder medicatie. En dit is niet alleen fijn voor degene met klachten maar ook voor de huisgenoten. Blijf niet lijden, maar ga er wat aan doen! Zie ook:

https://www.acupunctuur.nl/artikelen/mediacampagne-de-overgang

Gewoon ademhalen 

Voel  nú even hoe je ademhaling op dit moment gaat. Is het rustig vanuit de buik, of toch wat snel  en oppervlakkig, of zelfs vanuit de borstregio. Van alle automatisch lichaamsfuncties heb je op je ademhaling de meeste invloed. De buikadem-haling is de meest gunstige  wijze van ademhalen. Als je je dagelijks, zelfs al is het slechts 1 minuut, op een ontspannen buikademhaling focust, dan bevordert dit al je algehele gezondheid, je kwaliteit van slapen en je concentratievermogen.

Probeer eens tien dagen eenmaal  per dag één minuut  bewust vanuit je  buik te ademen en ervaar het verschil met ervoor.

Dag van de slaap

Op  15 maart was het de internationale dag van de slaap, waarin aandacht werd gevraagd voor de gevolgen van een slechte nachtrust. Tips voor een goede nachtrust vind je op: https://www.acupunctuur.nl/artikelen/als-je-niet-kan-slapen

najaar 2018

Stoptober 

De maand oktober is omgedoopt tot stoptober, dé maand om te stoppen met roken. Via acupunctuur kunnen de afkickverschijnselen bestreden worden en de wilskracht om bij de beslissing te blijven gesterkt worden. Via pijnloze ooracupunctuurpunten krijgt u vat op het veranderproces.   De herfts is de periode van loslaten, dus een mooi moment om een slechte gewoonte achter je te laten. Kijk voor meer tips op:

https://www.acupunctuur.nl/blog/stoptober-u-kunt-het-met-tips-en-acupressuur

Tuinwerk en blessures

Met kouder weer in de tuin werken kan eerder spier-of gewrichtsklachten opleveren.  Knippen, vegen enzovoort geeft  een hogere spierspanning en als dit te lang achtereen gebeurt geeft dit schade. Dit kunt u voorkomen door, net als voor het sporten, de spieren en gewrichten even op te warmen of te rekken. Maar als de pijn na het harde werken er dan tóch is, kun je daar zelf wat aan doen. Kijk voor de uitleg van het masseren van specifieke acupunctuurpunten eens op https://www.acupunctuur.nl/blog/de-tuin-winterklaar-zonder-spierpijn-dat-kan

En blijven de klachten langer aanhouden, wacht dan niet te lang, maar bel/mail me even.

Congres Infertiliteit

In september ben ik naar een congres geweest met als thema infertiliteit. Over dit onderwerp is zowel in de reguliere maar ook in de aanvullende geneeskunde steeds meer bekend. Ik blijf dus nascholen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 AVG-Privacywet 

In de praktijk moet vanaf 25 mei 2018 elke patient een behandelingsovereenkomst hebben getekend alvorens ik mag behandelen. U kunt de informatiebrief van Praktijk IJspeert, de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring vinden onder het tabblad Contact.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Inhoud nieuwsbrief voorjaar 2018

Ons creatieve brein

Onlangs ben ik begonnen in het boek “Ons creatieve brein” van Dick Swaab, het vervolg op zijn boek “Wij zijn ons brein”. Het is fascinerend om te lezen hoeveel invloed de prikkels om je heen hebben op de ontwikkeling van de hersenen en dit verklaart ook waarom de één meer oog heeft voor bijvoorbeeld esthetiek dan de ander. Deels is bijvoorbeeld muzikaliteit een aangeboren talent, maar hoe dit in je jeugd wordt geprikkeld maakt hoe de hersenen, tezamen met de zintuigen, hiervoor een infrastructuur in je brein aanleggen. Ik ben ook blij dat de schrijver in dit boek meer nuance aanlegt dan in het eerste boek waarin hij ons hele doen en laten tot een chemiefabriek reduceert. Dat hij nooit overtuigd zal (en wil) worden van het bestaan van energetica  is jammer…

Microbioom en hand geven

Als acupuncturist moet ik ook wester medisch nascholen, en deze dag had het onderwerp “het microbioom”. Op en in ons leven zo’n anderhalve kilo bacterien en schimmels. Velen daarvan hebben een nobele functie, zoals de darmflora die de voeding helpt verteren. Maar ook ziekmakende bacterien, virussen, schimmels en parasieten bedreigen ons welzijn. Of je ziek wordt hangt af van drie factoren: de sterkte van betreffende ziekmaker (bijv.griepvirus), de mate waarin je bloot gesteld wordt aan dit virus, én de kracht van je weerstand. Dit verklaart waarom in één gezin niet iedereen (tegelijk) ziek wordt. Voorkomen is beter dan genezen en handen zijn beruchte overdragers. Dus blijf ik mijn handen vaak wassen en probeer ik het handen geven te voorkomen.

Inhoud nieuwsbrief najaar 2017:

Najaarsblues

Sommige mensen ervaren sombere gevoelens, als de bladeren vallen en het eerder donker wordt. Vanuit de theorie van de vijf elementen betreden we op dit moment de fase van het metaalelement (de herfst). Eén aspect daarvan is loslaten. We gaan over van de yange, actieve, warme en lichte tijd van het jaar, naar de yinne, koele tijd en daarbij hoort dan eigenlijk ook meer rust want er is meer ruimte om te slapen  vanwege het donker. Mensen die moeite hebben om daar weer balans in te vinden kunnen dit via acupunctuur bereiken. Via de punten en meridiaanbanen krijgt het proces van loslaten een duwtje waardoor dit proces niet meer vervelend aanvoelt maar is het oké. En dan kun je zelfs van de herfst genieten!

Pijnvrije acupunctuur

Wist u dat acupunctuur ook pijnloos kan? Via de Japanse methode, Toyohari genaamd, kan dat. Sinds  juni dit jaar ben ik gediplomeerd Toyohari acupuncturist en pas deze methode met succes toe. Al tijdens de behandeling is er verandering merkbaar, met name als er specifieke klachten, zoals bijvoorbeeld pijn, zijn. Anders dan bij de Chinese acupunctuur gaan de naalden bij de Toyohari behandeling niet of nauwelijks door de huid heen. Deze subtiele manier van behandelen is daarom toepasbaar zonder enige pijn. Vóór het behandelen worden de armen, benen en buik afgetast en de polsen gevoeld. Vanuit de ontstane diagnose wordt er gewerkt aan het totaal uitbalanceren van alle 12 meridianen.Tijdens de behandeling ligt u ontspannen op de tafel; sommigen vallen erbij in slaap. Als alle 12 meridianen goed op elkaar zijn afgesteld is er een optimale yin-yangbalans. Om de balans te bestendigen wordt er moxa gebruikt. Dit zijn, op de Japanse manier,  kleine rijstkorrelgrote plukjes fijngeperst bijvoetkruid. Deze kleine korreltjes worden kort op specifieke punten geplaatst, verwarmd en weer weggehaald. Ook kan de behandeling bestendigd worden door gebruik van massage, of magneetjes die op een bepaalde plek worden geplakt en daar enkele dagen blijven zitten. Omdat deze manier van behandelen zo zacht is, is deze ook erg geschikt voor kinderen. 

Genderspecifieke geneeskunde

Voor specialisten in  de reguliere geneeskunde wordt het ook steeds duidelijker dat mannen en vrouwen verschillende klachten kunnen hebben bij dezelfde diagnose, en verschillend kunnen  reageren op eenzelfde behandeling.  Een acupunctuur behandeling is altijd al maatwerk. Binnenkort bezoek ik een bijeenkomst van UMC Radboud over genderspecifieke geneeskunde om mijn steentje te kunnen bijdragen aan het maatwerk in de zorg. 

 

Praktijk IJspeert

Kamperdijklaan 1
6866 BP Heelsum

Tel. 06 - 43 97 54 52

ellenijspeert@xs4all.nl

logolong

 

TCMA-logo

Ga naar boven